Fotos: Quim Castilla.

 

RYAN BLOTNICK TRIO
Diumenge, 7 de desembre 2008, La Font del Balç

RYAN BLOTNICK guitarra
PERRY WORTMAN contrabaix
JOE SMITH bateria

La Font del Balç va acollir, com habitualment, l’últim concert del 2008 organitzat per la Berguedana de Jazz. El trio del guitarrista de Nova York, Ryan Blotnick, va posar la nota jazzística a la nit. Acompanyat pel sempre efectiu i vigorós bateria Joe Smith, resident a Catalunya i pràcticament habitual de les nits jazzístiques berguedanes, completava el trio el jove baixista Perry Wortman. En principi era previst que Albert Sanz, als teclats, vingués en comptes de Wortman, però no va ser possible. La BDJ anunciava una actuació “curulla de soul”, però no sabem si estaven mal informats o si el soul se’n va anar amb l’absent Sanz, el fet és que el concert va ser un altre cosa.

El guitarrista Ryan Blotnick, sense teclats, es veia obligat així a dur el pes majoritari del concert. Van sovintejar els solos a càrrec de tots els músics, però la tasca melòdica va ser feina del guitarra. L’ambient de la Font era festiu: xerraire i dispers. Fet habitual, però els músics van haver de demanar una mica de contenció al públic. Especialment els solos de contrabaix, sempre mancat de volum, en temes suaus eren ofegats pel soroll ambient. El repertori ofert per en Blotnick, autor dels temes, era un repertori intimista i reflexiu, de temes a un tempo més aviat lent, poc avinguts amb el soroll i la distracció. Ambientació musical evanescent, complexitat rítmica i alhora harmonies sense escarafalls creaven un concert per intimar i escoltar. El so, ple i rodó que els dits de Blotnick treien de la seva Gibson era tot un regal.

Una única concessió del grup al jazz mes clàssic, va ser un únic standard, “Old Folks” crec recordar, en el que el grup va desplegar un sabor més conegut amb un impecable fraseig “bopper”. Un interessant concert, encara que un pèl exigent, fet que va fer que una part del públic no acabés de connectar.

Quim Castilla.

 


 


La Berguedana de Jazz. Associació cultural no lucrativa. Telèfon 93 823 05 18
www.bdejazz.net   e-mail: laberguedanadejazz@hotmail.com