ITALO BOGGIO QUARTET
Diumenge, 2 de novembre de 2014, La Font del Balç.

DANIEL PÉREZ guitarra
GORKA BENÍTEZ saxo
MASA KAMAGUCHI contrabaix
ITALO BOGGIO bateria

Recordo l'Italo quan vaig començar a estudiar música en el Taller de músics de Barcelona i si no em falla la memòria, solia tocar amb el Javier Juanco, guitarrista basc que ja destacava en aquells anys daurats de l'escola del carrer Recasens. En la seva última visita ens va delectar amb les cançons del seu aleshores darrer treball discogràfic "Al volver nunca se vuelve" en el qual hi havien algunes cançons del compositor argentí Luis Alberto Spinetta com ara "Laura va" o " Para saber como es la soledad" i que juntament amb la versió dels Beatles "The fool on the hill " van ser temes estrella tant del disc com del concert, cosa gens estranya doncs portava a Jordi Bonell fent tàndem amb el Dani Pérez.

En aquesta ocasió l'Italo no ha abandonat la seva filosofia de grup i a partir de fer seves cançons d'altres compositors del món de la música popular com ara l'esmentat Spinetta (a qui li va fer un sentit homenatge doncs ens va deixar fa poc temps), Caetano Veloso o de Gustavo Garcia, les reinterpreta embolcallant-les amb un nou vestit a joc amb les aportacions dels altres components del grup.

El nou treball de nom "Nada" que també és el títol d'una de les peces que vam sentir ens condueix precisament vers aquesta idea de desfer per tornar a refer, com una mena de reencarnació de les composicions que inconscientment és el que solen fer els compositors. Com deia els components del grup són part imprescindible d'aquestes reconstruccions efímeres expressades en solos cadascun d'ells amb una etiqueta estètica pròpia. Algunes peces com "Chamuyo" anaven signades per Gustavo García així com els arranjaments i altres eren originals d'autors com O. Pugliese, J. Dames o L.A. Spinetta. Així doncs, destacar la passió melòdica de Gorka Benítez (que substituïa el pianista Albert Bover), l'arquitectura harmònica de Dani Pérez, l'espiritualitat expressionista del Masa Kamaguchi i els diferents timbres dels plats de l'Italo Boggio, gairebé com quatre membranes interactuant entre elles.

Toni Breganciano

 


 


La Berguedana de Jazz. Associació cultural no lucrativa. Telèfon 93 823 05 18
www.bdejazz.net   e-mail: laberguedanadejazz@hotmail.com