El quartet.

Els capitans de la banda.

 

WALTER LAMPE & PERE SOTO QUARTET
Divendres,27 de novembre de 2015, La Font del Balç.

WALTER LAMPE piano
PERE SOTO guitarra
CURRO GÁLVEZ contrabaix
SALVADOR TOSCANO bateria

Des d'una altra galàxia.

En Pere Soto va viure una temporada a Amsterdam, on va fer relacions personals i professionals amb un seguit de músics instal·lats allà, i d'aquestes relacions van néixer alguns dels discos més agosarats de la seva extensa discografia. Allà a Amsterdam l'ambient bull d'efervescència creativa i existeix certa tendència al jazz més free, que aquí resulta certament incomprès: una música (rara) que només entenen els músics. Encara que val a dir, que entre el públic hi havia músics per formar un parell de bandes més. Coneixent aquests antecedents d'en Pere i en Walter ens podíem esperar un concert com a mínim, diferent.

L'inici anava en clau clàssica: un blues de Benson. Per passar-ho bé i escalfar els dits, agradable, creatiu, amb un feeling especial que feia entrar al públic en ràpida complicitat. La següent peça, un tema de John Scofield, ens endinsava ja en un altre món: un tema agosarat, fortament rítmic, en el que els músics van destapar l'olla dels trons per entrar en terrenys d'improvisació més lliure i creativa amb total naturalitat, com si la cosa fos bufar i fer ampolles. A partir d'aquest moment ja teníem clar que els músics estaven en una altra galàxia, en un univers on la llibertat creativa ha superat els patrons habituals, les frases fetes i el dejà vu. En Pere i en Walter, que el mateix et toquen la peça més free com el més clàssic swing o ragtime, o qualsevol tema pop, sempre aportant creativitat per re-visitar els temes, gaudeixen d'aquella complicitat que es dona entre els grans músics que coneixen el llenguatge jazzístic com per ampliar-ho i enriquir-ho. Aquesta complicitat anava, és clar, acompanyada de la gran professionalitat de la secció rítmica; amb Curro Gàlvez com a puntal, i també improvisador, i amb Salvador Toscano a la bateria, un d'aquells bateries amb els que es pot anar a la fi del món perquè el solista sap que el seguirà allà on vagi, sempre a l'aguait, recolzant, inspirant, complementant. Un grup de grans sense fissures.

El jazz és això: creativitat, improvisació, fugir dels esquemes preconcebuts i dels camins trillats. I això és el que ens van oferir - com si fos tan fàcil - els músics es van divertir de valent, creant improvisacions originals, gaudint dels seus jocs musicals amb tocs d'humor. Benvinguts a la Galàxia del jazz amb majúscules!

Quim Castilla

 


 


La Berguedana de Jazz. Associació cultural no lucrativa. Telèfon 93 823 05 18
www.bdejazz.net   e-mail: laberguedanadejazz@hotmail.com